نوكر بايد آقا باشد
ما بايد توجه داشته باشيم كه هیئات و مجالس مذهبي به نام چه بزرگواراني تشكيل شده و انتساب به چه انوار مقدسهای دارد؟ شخصیتهایی كه عرشيان و فرشيان، مبهوت عظمت مقام و منزلت آنها هستند. حداقل برای یک بار هم که شده ترجمهی زیارت «جامعهی کبیره» را بخوانیم و با اوصاف و کمالات امامان معصوم «علیهم السلام» ولو در حدّ ابتدایی آشنا شویم، تا به خود اجازه ندهیم و جرأت پیدا نکنیم که در مجالس متعلق به آن بزرگواران کارهایی که دون شأن و مقام و منزلت آنان است انجام دهیم. آن ارکان توحید و معرفت، قدسی صفتانی میباشند که عرفان و معرفت به منزلت و حقّشان را باید از خداوند درخواست کنیم که «اَن تُدخِلنی فی جملةِ العارفین بهم و بحقِهم»( من لا یحضره الفقیه؛ ج2 ص615)
لذا به جا و ضروری است كه در چنين مجالسي، چه در سينه زني ها و عزاداري ها و چه در شاديها و دست افشانيها، از حركات و روشها و سبكهايي که به دور از شأن و ساحت قدس آنان بوده و نوعاً وارداتي ميباشد و از ادبياتي كه هماهنگي با فرهنگ و هویت ديني و ملي و بومي ما ندارد، پرهيز كنيم.
فقه هيئت
از آسيب هاي تهديدكنندهی آثار و بركات معنوي و مادي هيئات و جلسات مذهبي، عدم آشنايي مجريان آنها با فقه هيئت داري است، تا جايي كه براي انجام امر مستحبي بعضاً مرتكب كارهاي حرام و ضمان آور ميشوند. به عنوان مثال اگر برنجي را به هيئتي بدهند كه نذر شب تاسوعا شده، جايز نيست كه ظهر تاسوعا و يا غير آن اطعام كنند و اگر تخلفي صورت گرفت، به نذر وفا نشده و بر ذمهی ناذر باقي ميماند و در مواردي ممكن است موجب كفارهی حنث نذر هم بشود و گيرندهی برنج نيز چون آنطوري كه گفته شده عمل نكرده، مسئول خواهد بود.
لذا لازم است مجريان هيئات مذهبي، فقه تمامي اموري كه در هيئت هاي مذهبي مورد ابتلا ميباشد، نظير احكام وقف و نذر و وكالت و امانت و قرباني و نظایر آن را از طريق ارتباط مستمر با علماي آگاه به مسائل شرعي بياموزند، تا خود و ديگران را گرفتار در دنيا و آخرت نكنند و به مظالم عباد گرفتار نشوند.
(رساله شور و شعور توسط حجت الاسلام جعفر صالحان تدوين شده است)